TETRA terminali

TETRA terminali najnovije generacije vrlo su jednostavni za upotrebu. Namijenjeni su za govornu i podatkovnu komunikaciju. Karakteriziraju ih veliki zasloni u boji, logična struktura izbornika i prilagodljivi gumbi čije funkcije se mogu definirati za korištenje usluga koje su Vam najčešće potrebne. Imaju napredne opcije poput korisničkih profila, alarmiranja, noćnog prikaza i tzv. ‘gdje si?’ funkcije.  Dugogodišnje iskustvo korisnika je pokazalo da su to najkorisnije i najviše upotrebljavane mogućnosti prilikom svakodnevnog korištenja TETRA terminala.

Airbus DS TETRA terminali podržavaju mobilnu Java™ platformu za razvoj namjenskih aplikacija i po tome su jedinstveni na tržištu. Inicijative poput Mobile Edge Computing (ETSI MEC) približavaju procesnu snagu krajnjem korisniku te na taj način smanjuju podatkovni overhead na komunikacijskim kanalima. Mobilna Java platforma na korisničkim terminalima omogućuje najveću moguću iskoristivost podatkovnog prijenosa uskopojasne radio mreže, budući može iskoristiti procesnu snagu terminala. Na taj način korisniku pružamo usluge koje su uobičajene za širokopojasne mreže i to na način da su pouzdane i raspoložive poput govorne usluge na TETRA mreži. Vaše ulaganje u izgradnju i održavanje radio mreže je na taj način maksimalno iskorišteno.

Ručni terminali

Dugogodišnje iskustvo i razvoj uređaja doveo je do toga da imate izbor u svim slučajevima.

Prašina, voda, slabo osvjetljenje – Airbus uređaji su otporni na prašinu i vodu, zasloni imaju funkcije noćnog prikaza kako bi osigurali najbolju vidljivost i upotrebljivost u svim uvjetima korištenja. Sigurnosne funkcije poput Lifeguard: man-down u najkritičnijim situacijama čuvaju živote Vaših korisnika. Radio terminal će alarmirati ukoliko duže vremena miruje ili je u horizontalnom položaju. Najprije samo lokalnim alarmom na samom terminalu, a ako ga korisnik ne prekine onda se automatski uspostavlja žurni poziv sa GPS koordinatama. Ovu funkcionalnost imaju svi ručni Airbus TETRA terminali u ponudi bez dodatnih troškova licenciranja.

Osim usluge govorne komunikacije svi uređaji imaju mogućnost razmjene podataka. Jedinstvena Java platforma omogućava i razvoj namjenski prilagođenih aplikacija za svakog korisnika, te tako uvodi podatkovne aplikacije u kritične sustave komuniciranja. Raspoloživost takvih aplikacija je na razini zahtijevanoj za žurne službe.

Airbus DS TH9

Robustni TETRA radio terminal sa pojačanom snagom predajnika, podrškom za Bluetooth i uobičajenim lokacijskim aplikacijama trenutno je među najboljim raspoloživim TETRA terminalima na tržištu.

TH9 je dizajniran imajući na umu potrebe korisnika u najzahtjevnijim uvjetima rada. Osim uobičajenih funkcionalnosti ostalih Airbus DS TETRA terminala, TH9 podržava Direct Mode Operation (DMO) band 406-410 MHz koji se koristi u Njemačkoj i mnogim drugim zemljama za komunikaciju kada nije raspoloživa TETRA infrastruktura. Zbog povećane snage (TETRA radio power class 3L od 1.8W) TH9 omogućuje povezivost i na rubnoj pokrivenosti kao i u direktnom načinu rada DMO. U DMO direktnom modu podržava i repetitorski način rada što dodatno proširuje područje komuniciranja i sa sudionicima koji bi inače bili izvan dometa.

Zahvaljujući ugrađenoj podršci za globalni navigacijski satelitski sustav (GNSS) koji podržavaju europski Galileo, kineski Beidou kao i ruski GLONASS, TH9 već sada podržava sve postojeće i buduće aplikacije bazirane na ovim lokacijskim sustavima.
Ugrađeni Bluetooth omogućuje korištenje široke ponude standardnog pribora i opreme.
IP65 zaštita osigurava otpornost na prašinu i vodu, a metalno kućište i prednja maska štite od udaraca.
Veliki QVGA (Quarter Video Fraphics Array) zaslon u boji služi za jasni prikaz kritičnih informacija u svakom trenutku.
Airbus DS TETRA radio terminali su jedini terminali na tržištu koji podržavaju Java™ platformu.

TH9 tehnički podaci (.pdf eng.)
TETRA pribor i oprema (.pdf eng.)
TH9 police case study (.pdf eng.)
TH9 web stranica (eng.)

Airbus DS THR9 Ex

THR9 Ex je terminal potpuno siguran za korištenje u područjima sa velikim koncentracijama zapaljivih smjesa u atmosferi, gdje i najmanje pregrijavanje ili iskrenje može uzrokovati eksploziju. THR9 Ex zadovoljava ATEX i IEC-Ex direktive, i sav prateći pribor je moguće spajati u Ex područjima – zato je izvanredno siguran terminal za najkritičnije korisnike.

Uređaj je moguće programirati i prilagođavati da odgovara korisničkim potrebama na najbolji mogući način. Jedinstvena podrška za Java platformu omogućuje prilagodbu aplikacija i namjena baš svakoj potrebi korisnika.

Pribor terminala zaokružuje korisničko iskustvo na najbolji način: sve ovisi o potrebama i željama korisnika, ukoliko je potrebno moguće je dodatni pribor povezati sa terminalom bežično koristeći Bluetooth tehnologiju.

THR9 Ex tehnički podaci (.pdf eng.)
TETRA pribor i oprema (.pdf eng.)
ATEX radio: 5 important things (.pdf eng.)
THR9 Ex web stranica (eng.)

Airbus DS TH1N

TH1N je najmanji, najtanji i najlakši TETRA uređaj na tržištu. No bez obzira na njegovu veličinu zaslon ovog uređaja je najveći kao i na drugim Airbus terminalima. I zaštita terminala je na razini: IP65 jamči potpunu funkcionalnost u prašnjavim i mokrim uvjetima rada (zaštita od prodora prašine kao i vode prskanjem).

TH1N je prilagođen svakodnevnom radu tako što ima sve ključne funkcionalnosti potrebne iskusnim korisnicima koji rade na izvršavanju kritičnih misija i zadataka.

Zbog svojih dimenzija i izgleda izuzetno je pogodan za korisnike u žurnim medicinskim službama kao i općenito za korisnike koji uglavnom rade u zatvorenim prostorima, te preferiraju ‘light-duty’ dizajn terminala.

Zahvaljujući inovativnom 3D acoustic modelingu TH1N priža izvanrednu kvalitetu zvuka i razumljivost i u bučnom okolišu, bez obzira da li koristite ugrađeni zvičnik ili slušalicu.

TH1N je projektiran tako da se prilagodi uobičajenim radnim navikama korisnika i da ne zahtijeva posebnu pažnju – vrlo je intuitivan pri korištenju.

TH1N tehnički podaci (.pdf eng.)
TETRA pribor i oprema (.pdf eng.)
TH1N 4-in-1 use cases (.pdf eng.)
TH1N web stranica (eng.)

TETRA pager

Airbus DS P8GR

AirbusDS P8GR TETRA pager je puno više od običnog ‘beepera’. On omogućava sigurnu dvosmjernu komunikaciju i jedinstveni je proizvod na tržištu. Postojeći ‘paging’ sustavi samo šalju hitne poruke no nemaju mogućnosti nikakve povratne poruke. Žurne službe moraju znati da li je hitna poruka isporučena, te da li je primatelj u mogućnosti reagirati ili ne – to sve Vam omogućuje dvosmjerni TETRA pager. Nezamjenjiv je kao dio sustava za upravljanje resursima, budući u svakom trenutku možete znati da li je poruka primljena i da li primatelj može reagirati na poruku (povratna informacija od primatelja).

Airbus DS P8GR – tehnički podaci (.pdf eng.)
TETRA pribor i oprema (.pdf eng.)

TETRA mobilni terminali

Potreban Vam je uređaj za Vaše vozilo/plovilo/motocikl, jednostavan za korištenje, sa dovoljno funkcija, prilagodljiv za različite načine ugradnje? Potreban Vam je samo podatkovni terminal? Potreban Vam je repetitor za lokalno pokrivanje signalom?

Uz sve zahtjeve naravno želite riješenje koje će biti sigurno i pouzdano.

Rješenje koje će omogućiti i korištenje namjenskih aplikacija u budućnosti? Airbus DS u svojoj ponudi ima TMR880i i gateway/repeater TGR990.

TETRA standard je sada već vrlo razrađen i zahtijevi korisnika su u većini slučajeva već realizirani u postojećim terminalima i uređajima.

Airbus DS TMR880i

Mobilni TETRA terminal TMR880i je najbolji izbor za komunikaciju u vozilima. Jednostavan je i intuitivan pri korištenju i ima veliki izbor funkcija. Popularan je među korisnicima kao i THR880i ručni TETRA terminal.

Dvodijelni dizajn čini ga izuzetno praktičnim za ugradnju u vatrogasne kamione, policijska vozila svih namjena kao i plovila. Kontrolna jedinica sa zaslonom može se instalirati na najpogodnije mjesto za korištenje jer nije prevelika. Sam radio se ugrađuje tako da najmanje oduzima korisni prostor. Radio jedinica može raditi i bez kontrolne jedinice, što je izuzetno korisno kod prilagodbe i integracije sa korisničkim aplikacijama i riješenjima. Takva fleksibilnost omogućuje primjenu i Airbus DS TMR880i – tehnički podaci (.pdf eng.)
TETRA pribor i oprema (.pdf eng.)kod najzahtjevnijih i najspecifičnijih službi. Zato može biti idealno rješenje kod podatkovnih aplikacija za telemetriju, lokacijsko praćenje, daljinska upravljanja i slično.

Neke od najbitnijih funkcionalnosti su repetitorski način rada u DMO, A-GPS prijemnik za precizno lociranje, podrška za end-to-end enkripciju i platforma za korištenje mobilnih Java™ aplikacija.

Airbus DS TETRA radio terminali su jedini terminali na tržištu koji podržavaju Java™ platformu.


Airbus DS TGR990

Airbus DS TGR990 TETRA gateway i repeater povećava domet direktnog načina rada – DMO.

DMO se koristi na rubu pokrivenosti, u zatvorenim prostorima i drugim područjima gdje pokrivenost signalom nije dovoljna.
Gateway se koristi slučajevima kada samo jedan dio tima ima zadovoljavajuću pokrivenost kao na primjer vatrogasci kada ulaze u zapaljeni objekt unutar kojega je pokrivenost nepouzdana i/ili nepoznata.

Repeater se koristi kada uopće ne postoji pokrivenost radio signalom a postoji potreba za komunikacijom u direktnom načinu na većem području.
TGR990 je multifunkcionalni TETRA radio terminal koji podržava oba scenarija, a u svakodnevnom radu može služiti kao standardni mobilni terminal u vozilu.

U takvim situacijama je TGR990 nezamjenjiv u osiguravanju pouzdane komunikacije a posredno i čuvanju života.

Airbus DS TGR990 – tehnički podaci (.pdf eng.)
TETRA pribor i oprema (.pdf eng.)

TETRA namjenski podatkovni modem

Airbus DS TDM880i

Podatkovne modeme AirbusDS TDM880i možete integrirati u vlastita rješenja, a nude Vam sve mogućnosti podatkovnih komunikacija kao i uobičajeni TETRA terminali. Omogućuju pouzdanu razmjenu podataka, i često se koriste za praćenje kretanja flote vozila.

Airbus DS TDM880i – tehnički podaci (.pdf eng.) | TETRA pribor i oprema (.pdf eng.)